tisdag 2 december 2014

Privat pensionssparande & IPS --> Nej tack efter årsskiftet! Spara i ISK istället!

Efter årsskiftet så ändras skattereglerna och det är inte längre tillåtet att dra av 12 000kr per år för privat pensionssparande utan bara 1 800kr (under 2015). Under 2016 så kommer avdragsrätten troligtvis att försvinna helt.

Vad är Individuellt Pensions Spar (IPS)?
  • IPS är en långsiktigt bundet sparande (avdragsgillt upp till 12 000kr) där du sparar i en depå som är låst fram tills du går i pension (då du skattar för de medel du tar ut). Däremot är köp och försäljningar i skalet (depån) ej deklarationspliktiga. Varje år tas en schablonskatt ut istället (15% av statslåneräntan*värdet på depån).

För vad har IPS varit bra?
  • För avdragsgillt pensionssparande på upp till 12 000kr/år för de med höga inkomster.
  • Sparkapitalet har låsts in vilket har gjort att det inte kan tas ut (och spenderas/konsumeras)


Varför avskaffas avdragsrätten för privatpensionssparande?
  • Det är ca 2 miljoner svenskar som drar av på skatten för provat pensionssparande varje år men bara 25% sparar faktiskt på det, för resterande blir det en förlustaffär. Detta på grund av skatteregler. Det är egentligen bara höginkomsttagare som har sparat pengar på IPSen. Därför la de borgerliga partierna förslag om att avskaffa avdraget och Socialdemokraterna ser nu ut att genomföra det.


Vad händer med pengar jag redan har på en IPS?
  • Ingenting, det är endast nyinsättningar som berörs.
  • Däremot bör du avsluta eventuellt autogiro eller månadssparande så att det upphör (eller sänks kraftigt) senast i januari 2015


Vad ska jag spara i istället för IPS?
  • Om du har en hög inkomst under 2014 så kan du fortfarande utnyttja avdraget och spara 12 000kr. Men därefter bör du öppna ett ISK och döpa det till MIN PENSION och till det kontot bör du styra ditt pensionssparande.


Jag vill läsa mer, var kan jag få mer information?

På din banks hemsida, kolla där, tänk dock på att ditt sparande till pension är långsiktigt så försök att undvika avgifter och inlåsningar i störst möjliga mån:

Själva beslutet hittar du hos Skatteverket

OBSERVERA! 
Du bör aldrig spara mer än 12 000kr i privat pensionssparande eftersom du då riskerar att betala skatt två gånger (dels på de sparmedel du sätter in och dels när du tar ut dem).


Disclaimer: Detta är endast information och jag uppmanar dig att själv kontrollera informationen eftersom det är endast du som har full insyn i din riskvilja, placeringshorisont och dina investeringsmål


/Näringslivsnörden

2 kommentarer:

  1. Varför finns storbankerna med på din lista över banker att kontakta????
    Konservativa dyra avgiftsbanker skall helt undvikas. Storbankerna har inget som helst att tillföra spararna.

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Bo.
    Flera av storbankerna erbjuder bra rådgivning som många kan ha nytta av. De tar betalt för rådgivningen genom ex. höga fondavgifter på aktiva aktiefonder. För "gör-det-själv"-sparare så kan det vara "billigare" att sköta sparandet själv.
    När det gäller just ISK så är den lösningen (skalet) "gratis" hos storbankerna så är man kund hos en storbank och vill fortsätta vara det så är ISK där bra. Dock ska man alltid som du påpekar vara noggrann med avgifter och undvika att låsa in pengar i komplexa lösningar som man själv inte förstår.
    /Näringslivsnörden

    SvaraRadera