måndag 8 december 2014

Högsta sparräntan för ditt lågrisksparande!

För den delen av dina besparingar som du inte behöver imorgon men kanske i nästa vecka så önskar du högsta sparräntan.

Som vi har gått igenom tidigare så bör du ha olika sparpotter. En del är ditt buffertsparande som du alltid bör ha direkt tillgängligt. Nästa sparpott är den delen som du kanske behöver i nästa vecka men definitivt inom 12-24 månader. Det kan t.ex. vara semestersparpotten (ditt sparande till semestern), sparande till en renovering eller en ny bil.

Vi har gått igenom på hur du kan placera pengar som du önskar avsätta under en längre tidsperiod (ex. aktier/aktiefonder) och att en korg av investmentbolag kan vara en bra idé som en första aktieplacering.

Men den delen som du önskar ta en lägre risk med ska du försöka ha en så hög ränta på men med en så låg risk som möjligt. Ett tips är du att du väljer nisch - och de vanliga bankernas högräntekonton för detta sparande. Att tänka på är dock att: ALLTID VÄLJA EN BANK SOM HAR INSÄTTNINGSGARANTI på dina insatta medel. Insättningsgaranti innebär att staten garanterar dina insatta medel upp till en viss nivå (för närvarande mostvarande 100 000 euro i Sverige) om banken skulle gå i konkurs.

Detta är viktigt för annars riskerar du att förlora pengarna!

Finns det verkligen en risk i att låna ut pengar till en bank/finansinstitut?
 • Ja, banker kan gå i konkurs och de gör ofta det i bank- eller finanskriser. I Sverige hade vi några banker som fick problem under den senaste krisen bl.a. H&Q Bank, Kaupting Bank och Carnegie i Sverige medan än fler banker i Danmark och framför allt Island fick problem.
 • Flera svenska storbanker gjorde också nyemissioner för att klara sig genom krisen (SEB, Swedbank och Nordea).

Vad händer med mina pengar om en bank går i konkurs där jag har mina pengar?
 • Så länge du har pengar till ett värde under 100 000 euro i en svensk bank som omfattas av den svenska insättningsgarantin så kan det dröja upp till 3 månader tills du får dina pengar av den svenska staten.
 • Om du har pengar hos en utländsk bank så ska du kontrollera att den banken omfattas av det landets insättningsgaranti innan du sätter in pengar där. I andra länder kan andra regler gälla men det vanliga är att du får tillbaka dina pengar inom 3 månader. (En bank med omfattande verksamhet i Sverige är Ålandsbanken, denna bank omfattas av den finska insättningsgarantin som är lik den svenska.
Vilken bank ska jag välja för mitt högräntespar?
Vilken bank som för tillfället ger den högsta sparräntan kan variera över tid så därför kan du kolla in compricer för att se vem som har den högst sparräntan för tillfället. Just nu (6 december 2014) erbjuder följande banker högst sparränta (samtliga omfattas av insättningsgarantin):
 • Santander Bank 1,75%
 • Svea Direkt, 1,60%
 • Amfa Direkt, 1,60%
 • Collector, 1,60%
 • Hoist Spar, 160%
Länk till Compricer för att kolla aktuella sparräntor: Klicka här.

Är det något jag bör tänka på innan jag sätter in pengarna?
 • Ja, va noga med att banken omfattas av insättningsgarantin och att du har fria uttag så att du inte tvingas betala en avgift när du ska ta ut pengarna
 • Ja, ha aldrig mer än 900 000 kr på ett konto hos någon bank (för då omfattas inte alla pengar av insättningsgarantin och du riskerar att förlora dem vid en konkurs). Detta är naturligtvis ett angenämt problem om det skulle uppträda men kan "drabba" även vanliga personer vid t.ex. arv eller lägenhets/husförsäljningar.
 • I praktiken skulle jag rekommendera att du har minst två olika banker så att du har en spridning på dina sparmedel för går en av bankerna i konkurs så kan pengarna låsas i upp till 3 månader (detta hände en av mina vänner med pengar som han skulle använda till sitt bröllop). Detta även om du har mindre summor i ditt lågrisk sparande. Exempelvis skulle du kunna ha 50 000kr i ett institut och 50 000kr i ett annat (om du har allokerat 100 000 kr till detta tillgångsslag)
 • Ja, ett alternativ till högräntespar är att du amorterar. Om du betalar högre ränta på ditt banklån så kan det vara en idé att amortera lite extra istället. (Om du har ett banklån som du betalar 1,95% ränta för så får du bättre ränta genom att betala ner på banklånet). Vad som lämpar sig bäst är alltid individuellt och du måste ta ett eget beslut beroende på vad som passar din ekonomiska situation bäst.
Lycka till!

DISCLAIMER:
 • Kom ihåg att alla investeringsbeslut är dina egna och information på bloggen ska bara tolkas som information och inte som råd eller rekommendationer.
 • Varje individ har sin individuella privatekonomiska situation så därför kan inga råd ges till alla utan en individs totala ekonomiska situation och önskningar måste gås igenom för att kunna ge ett råd.
 • Det kan också vara så att faktafel har smugit sig in, du är då naturligtvis välkommen att kommentera det så att jag snabbt kan göra en uppdatering.

/Näringslivsnörden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar