Creades publicerade sin bokslutskommuniké (Q4-14) rapport 20 januari 2015 och här följer en kort uppdatering på den tidigare analysen som är gjord. Har du inte läst den första inledande och beskrivande analysen så kan du läsa den här. Om du är väl bevandrad om Creades så kan du hoppa ner till stycket "Kommentarer från Näringslivsnörden på Q4-2014 rapporten" som står i slutet.
För att läsa introduktionen till investmentbolagen klicka här.
Kort om Creades - ett investmentbolag kontrollerat av Sven Hagströmer
- Creades är Sveriges tionende största noterade investmentbolag
- Creades äger både aktier i börsnoterade företag (ex: Avanza, Lindab, TRANSCOM och Concentric) samt onoterade innehav som (Acne, Carnegie, Global Batterier)
- Grundaren och huvudägare är Sven Hagströmer som är en svensk finansprofil
- Creades grundades vid årsskiftet 2011/2012 när investmentbolaget Öresund delades mellan Sven Hagströmer (som fick 59% av det gamla bolaget) och Mats Qviberg (fick 41% av gamla bolaget men behöll namnet Öresund)
Snabba fakta:
- VD: PER FRANKLING (NY sedan 1 januari 2015)
- Styrelseordförande: Sven Hagströmer
- Börsvärde: 2,666 miljarder SEK (per 21-jan 15) +220miljoner sedan 12/12-14
- Vinst 2014: 0,417 miljarder SEK (0,840 miljarder i 2013)
- Direktavkastning: 0% (men motsvarande 6% föreslås delas ut i ett inlösenprogram)
- Lista: Stockholmsbörsens Mid-Cap
- Risknivå (Beta): saknas pga för kort notering på Mid Cap (innan på First North)
- Substansvärdesrabatt (per 31 dec-14): 15% räknat på 170 (aktiekurs)/200(substansvärde) ökande!
- Komparativa fördelar: nätverk inom finansSverige, stor kassa
Creades innehav (per 31 december 2014)
- 6% (+1% sen nov-14) Acne Studios (onoterat; modehus som säljer kollektioner i 42 egna butiker och i 600 återfösäljare)
- resten - Övrigt (små innehav och en stor nettokassa)
Sålt helt: Haldex (var 2% i nov-14)
Fördelar med att investera/köpa aktier i Creades
- Aktiv förvaltning och tillgång till vissa onoterade innehav till en låg förvaltningskostnad → hög risk men stor möjlighet till hög avkastning
- Stor nettokassa i förvaltningsbolaget vilket möjliggör nya spännande investeringar
- Stor uppsida om strategin med att utveckla företagen lyckas
- 15% substansvärdesrabatt i ett företag som vill vara "aktieägarvänligt".
- Stor sannolikhet för inlösenprogram och aktieåterköp
Risker/Nackdelar med att investera/köpa aktier i Creades
- Hög risk i största innehavet Avanza (28% av portföljen), kursrörelser på Avanzaaktien slår hårt på Creades både upp och ner.
- Beroende av att expertisen i Creades investeringsteam lyckas utveckla bolagen och skapa mervärde vilket kan vara svårt i utsatta branscher
- Stort beroende av enskilda nyckelpersoner?
- Ny VD
Kommentarer från Näringslivsnörden på Q4-2014 rapporten
- Kassan är nu på 20% av bolagets substansvärde. Detta är väldigt mycket och hittar inte bolaget några bra investeringsobjekt (de säger att de ser på objekt löpande men tycker det är för dyrt) så borde pengarna delas ut till ägarna.
- Bolaget ska lösa in 1 aktie per 25 som finns idag för något över substansvärdet. Detta innebär en direktavkastning på 6% vilket är bra --> då även bolaget handlas till stor rabatt
- Att Creades har sålt hela sitt innehav i Haldex och en stor del i Concentric tyder på att bolaget kan realisera vinster och skapa värde för ägarna, det är bra.
- De underliggande bolagen Avanza, Carnegie och Acne verkar gå bra alla tre. Avanza är ju börsnoterat och har gått väldigt bra samt Carnegie gynnas av den höga marknadsaktiviteten. Acne har vuxit både försäljningsmässigt och lönsamhetsmässigt och har därför skrivits upp i värde.
- Problemen återfinns i Global batterier (bilbatterier som går med förlust) samt Lindab som har vänt men tyngs av en stor del av verksamheten i Ryssland, även Ferronordic som har hela sin verksamhet i Ryssland är ett tveksamt innehav. Det som man bör oroas över är Lindab de andra innehaven är så små så de ä ganska obetydliga.
- 6% av portföljen är investerat i Transcom som jag kommer att försöka se närmare på framöver.
Med den utvecklingen som portföljbolagen (se ovan) har, samt substansvärdsrabatten aktien har i förhållandet till värdet (15% rabatt) och den aktieägarvänliga politiken (6% i direktavkastning) så känner jag mig trygg med mitt innehav. Jag behåller aktierna och är närmare att köpa fler än att sälja men jag gör inga ändringar. OBS! Bara för att det passar mig så behöver det inte passa dig så gör din egen analys.
Häng med i bloggen det kommer nya inlägg nästan varje dag!
DISCLAIMER:
- Kom ihåg att alla investeringsbeslut är dina egna och information på bloggen ska bara tolkas som information och inte som råd eller rekommendationer.
- Varje individ har sin individuella privatekonomiska situation så därför kan inga råd ges till alla utan en individs totala ekonomiska situation och önskningar måste gås igenom för att kunna ge ett råd.
- Det kan också vara så att faktafel har smugit sig in, du är då naturligtvis välkommen att kommentera det så att jag snabbt kan göra en uppdatering.
/Näringslivsnörden
Twitter: @naringslivsnord
Källor till detta inlägg:
Tidigare inlägg om Creades samt bokslutskommunikén för 2014
Mitt innehav:
- Mitt innehav i Creades (per 15 januari 2015): 1,73% av mitt finansiella sparande (pensionssparande ej medräknat) och därmed mitt fjortonde största aktieinnehav.
- Mitt innehav i Avanza (per 15 januari 2015): 7,4% av mitt finansiella sparande (pensionssparande ej medräknat) och därmed mitt största enskilda aktieinnehav.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar