söndag 23 november 2014

Investeringssparkonto – ISK --> det konto du bör ha för ditt långsiktiga sparande

Hur ska du nu sätta igång ditt sparande?
  •  För ditt långsiktiga sparande skulle jag rekommendera att du öppnar ett investeringssparkonto (ISK) hos din bank eller hos en nätaktör. Eftersom du ska ha ditt långsiktiga sparande i din nya ISK är det bra om du tänker till var du vill ha den. T.ex hos din nuvarande storbank (länkar; Handelsbanken, Swedbank, SEB eller Nordea) eller hos en nätbank (Avanza, Nordnet, Skandiabanken). Det är många fler aktörer som du kan öppna en ISK hos men kom ihåg att öppna den hos en aktör som du känner igen och litar på.


Vad är ISK?
  • En ISK är ett som ett vanligt konto (där du kan ha kontanter som ett bankkonto eller köpa/sälja ex aktier och fonder) med med speciella skatteregler.
  •  För transaktioner du gör på kontot (skalet) så betalar du ingen skatt och behöver inte deklarera. Istället betalar du schablonskatt som lite förenklat är ca 0,3% per år (för år 2015)
  • Utdelning på aktier är skattefri (Detta är en stor fördel. Skatten är annars 30% på utdelningen)
  • Mer information om ISK får du på finansportalen


När ska ISK användas?
  • En ISK är ett bra sätt att ha sitt långsiktiga sparande i. På många sätt påminner ISK om en Kapitalförsäkring (KAF) men en ISK är ofta billigare (gratis) och innehåller inget försäkringsmoment som en KAF gör. I en ISK är du dessutom ägare till de tillgångar du köper på kontot (ex. aktier och fonder). I en KAF så är det juridiskt det försäkringsbolag som du har KAFFen i, ägare till de underliggande tillgångarna (ex. Avanza Pension, Nordea Liv och Pension med mera). I ett senare inlägg kommer jag beskriva KAF mer ingående.
  • Du kan ha flera ISK så därför kan det lämpa sig att tex. ha en ISK för väldigt långsiktigt sparande (ex. eget sparande till pensionen) och en annan ISK för sparande för pengar som planeras användas om t.ex. 2-5 år.


När ska ISK inte användas?
  • Du bör inte använda ISK som ett vanligt sparkonto där du för pengar fram och tillbaka hela tiden. Utan i en ISK kan du sätta in pengar löpande men du ska endast ta ut pengar när du behöver de sparade medlen (detta på grund av att du riskerar att betala mer skatt).
  • Du bör sätta in pengar på ISKen som du r beredd att ta risk med dvs. inte pengar som du önskar ha likvida eller investera i ex korta räntefonder (detta eftersom du betalar en schablonskatt.
  • Om du har tänkt att köpa utländska aktier som ger hög utdelning (ex. preferensaktier eller sk. Värdeaktier) så är det bättre att köpa dem genom en KAF på grund av att skatten på utdelningen (på utländska aktier) fås tillbaka i en KAF men bara upp till en viss gräns i en ISK. Utdelning på svenska aktier är skattefri i både KAF och ISK.


Vad är historien bakom ISK - Investeringssparkontot?
  • Att äga och handla i aktier var länge krångligt i Sverige eftersom det krävdes att man höll koll på deklarationsregler och skatteeffekter. Med investeringssparkontot (ISK) som infördes 1 januari 2012 så gjordes sparandet i aktier och fonder enklare och gemene man kan nu öppna en ISK och börja handla utan höga avgifter och krångliga skatter.
  • Mer information kan du få på Skatteverket .


Hur öppnar jag en ISK
  • En ISK öppnar du enklast genom att besöka hemsidan på din bank eller nätbank. Om du har tänkt att styra över dina investeringar själv och därmed undvika avgifter så kan nätbankerna rekommenderas (AvanzaNordnetSkandiabanken).


Lycka till!

  • När du öppnat konto (ISK) hos din bank så är du beredd att börja med dina första investeringar. Vad du ska tänka på då handlar de framtida inläggen, så följ med på bloggen!



/Näringslivsnörden


2 kommentarer:

  1. Hej! Bra inlägg! Finns det någon avgörande skillnad mellan Avanza och Nordnet eller är de likvärdiga? Tack på förhand,

    Malin

    SvaraRadera
  2. Hej Malin,
    Jag skulle säga att de är ganska likvärdiga och jag har KAF hos bägge men ISK hos Avanza och IPS hos Nordnet. Mitt tips är att du går in och tittar på bägge sidorna. Min känsla är att Avanza är lite enklare och Nordnet lite mer för den som vill "trada". Men skillnaderna är nog mycket små. Avanza har fler svenska kunder men Nordnet flest kunder totalt. Avanza har vunnit pris för Högst Kundnöjdhet bland sparare flera år i rad och Nordnet för bl.a. Årets Sparprofil. Mitt nya sparkapital sätter jag in hos Avanza men du måste välja det som passar dig bäst!
    Stort lycka till!
    /Näringslivsnörden

    SvaraRadera