Nu har du tagit dina första steg och troligtvis öppnat en ISK.
Du har dessutom lärt dig om allokering kring olika tillgångsklasser (ex. likvid, räntor och aktier) (länk). Du har nu bestämt dig för hur mycket du ska spara i de olika tillgångsklasserna. I förra inlägget lärde du dig dessutom vad indexfonder är och nu är det dags att göra dina första investeringar.
Ett troligt scenario är att du öppnat ett ISK och bestämt dig för att köpa indexaktiefonder som din första investering.
Innan du trycker på köpknappen måste ta ta beslut om fördelning mellan olika marknader (eller subgrupper inom tillgångsslaget aktier).
Vad många gör är att de köper ett par svenska aktier och sedan tycker de att har börjat spara. Det kan naturligtvis gå bra men risken är väldigt hög. För att minska risken så kan exponering (dvs. investeringar) göras på olika aktiemarknader.
Vilka marknader ska jag spara i?
- Det beror naturligtvis alldeles på din egen riskvilja och vad du själv tycker är viktigast. Vill du inte ta något beslut kan du köpa en Globalfond, som investerar på aktiemarknader i hela världen. Om du köper en globalfond så är jämförelseindex ofta MSCI All Country World Index Net som speglar värdet på jordens stora aktiemarknader, vilket betyder ca 50% i Nordamerika, 13% Euroland, 7% Japan, 10% Asien (ej Japan), 6% Storbritannien, 6% Europa (ej UK eller Euroland), 4% Latinamerika och 3% Afrika, 1% Övrigt.
- Att komma ihåg är att Stockholmsbörsens företag ofta är väldigt globala och att Stockholmsbörsen har gått bättre än världsindex över lång tid därför anser vissa att det kan vara bra att ha en stor exponering mot Sverige. Många storbanker skulle dock nog rekommendera dig att ha ca 50% av din aktieexponering mot Nordamerika.
- Jag har valt följande målfördelning av min aktieexponering (24 nov-14):
- Svenska aktier 60%
- Amerikanska aktier 20%
- Nordiska aktier 10%
- Europeiska aktier 8%
- Övriga marknader 2%
- Många rådgivare skulle hävda att det är alldeles för mycket Sverige och för lite USA.
- Den fördelning som du väljer måste vara anpassad efter dig själv och passa dina individuella behov.
- Själv tror jag att jag kan få en global exponering genom att investera i svenska globala företag och den låga andelen övriga marknader förklara jag med att den höga risken på ex. tillväxtmarknaden har jag i min “pensionssparpott”.
- Att Japan helt saknas är min personliga syn att Japan har stora strukturella problem med minskande befolkning (demografi), stor statsskuld och enorma underskott i statsfinanserna. Jag tror helt enkelt inte på den japanska ekonomin (vilket kan vara fel).
När du bestämt dig hur mycket du ska investera i olika marknader så ska du välja vad du ska köpa.
Vad ska jag köpa på vilka marknader?
- Om du är ny på sparandemarknaden så skulle många rekommendera att du börjar med att köpa aktiefonder. Du kan därefter med växande kunskap börja köpa aktier direkt i företag.
- Du bör alltid veta vad du investerar i och speciellt om du direktköper aktier. För att hjälpa dig i detta kommer denna blogg ge dig mycket information om enskilda företag som kan hjälpa dig i dina investeringsbeslut när du bygger din egna svenska eller rent av nordiska aktieportfölj.
- Ett sätt kan vara att börja med att testköpa indexfonder på de marknader som du valt att investera i. Du kan titta på ratingen hos Morningstar samt på den historiska avkastningen. Ofta hjälper en låg avgift att ge en hög rating men inte alltid.
- Exempel på “billiga” och bra svenska aktieindexfonder är:
- Avanza Zero (0% i avgift) - endast via Avanza
- Nordnet - Superfonden Sverige (0% i avgift) - endast via Nordnet
- SBAB Fri (0% i avgift) - endast via SBAB
- SPP Aktiefond Sverige (0,2% i avgift)
- Swedbank Robur Indexfond Sverige (0,2% i avgift)
- Aktiespararna Topp Sverige (0,3% i avgift)
Hur kan förvaltningsavgiften vara 0%? Var tjänar fondbolagen pengar?
- Det är faktiskt sant att avgiften är 0% i de tre översta fonderna. Fondbolagen tjänar pengar genom att kunderna i mycket hög utsträckning köper andra fonder eller andra produkter så “gratis”fonderna är på ett sätt lockprodukter för att få in nya kunder. Så varför inte utnyttja det?
Är det någon skillnad på de svenska gratisfondena?
- Nej, skillnaden är ytterst liten eftersom de ska spegla samma jämförelseindex. Skillnaderna kan t.ex. bestå av antalet olika aktier som de investerar i samt små skillnader i definition på vilket index de ska jämföra sig med.
Finns det nordiska indexfonder?
- Ja, Nordnet erbjuder “gratis”indexfonder även för danska, norska och finska aktier. Även om förvaltningsavgiften är 0% så betalar spararen en avgift på växlingen till lokal valuta (0,5%) detta är dock vanligt hos alla fondbolag. Antingen uppkommer kostnaden där eller när fonder i sig själv växlar från SEK till den valuta som aktien är noterad i. Nordnets “Superfonder” finns endast hos Nordnet men förvaltas av Öhman Fonder.
Finns det indexfonder för ex. USA och Europa?
- Ja, billiga Indexfonder för USA-aktier är bl.a. SPP Aktiefond USA och Swedbank Robur Aktiefond USA.
- För Europa finns bl.a. SPP Aktiefond Europa och AMF Aktiefond Europa
- Du hittar ofta både ranking och avgifter för olika fonder på respektive banks/nätbanks fondtorg.
- KOM IHÅG! Den högsta rankingen och avkastningen får oftast vissa aktivt förvaltade fonder. Dessa är dock ofta beroende av enskilda förvaltare (personer) så om du köper dessa så bör du följa fonden för att bevaka om förvaltaren slutar eller om fonden börjar gå dåligt.
SPRID DINA KÖP FÖR ATT MINSKA RISKEN
- Köp inte för ett stort belopp på en gång, utan sprid ut investeringen så att du undviker att köpa på en topp (men då också missar att köpa på botten). Genom att sprida dina köp minskar du risken.
VIKTIGT!
- Tänk på att det är bara du som kan ta ansvar för dina investeringar och sparandebeslut.
- Information du får i bloggen ska bara ses som information och inte som rådgivning eller rekommendationer!
/Näringslivsnörden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar