- Finns det något minimumbelopp som är värt att spara?
- Hur mycket ska man spara och är det värt att lägga undan 10 000kr?
- Det är några av de frågor som jag fått till Bloggen, som du får svar på i detta inlägg.
- Fortsätt gärna att fråga och kommentera inlägg så tar jag upp det det som ni är intresserade av och/eller undrar?
Är det värt att spara 10 000kr?
- Ja, absolut, det är alltid bra att ha ett buffertsparande.
- Tänk på att ha en buffert för oförberedda utgifter som t.ex. om kylskåpet skulle gå sönder, bilen skulle behöva repareras eller liknande. Denna buffert bör vara placerad på bankkonto eller eventuellt ett högräntekonto men bör vara tillgängligt inom max ett par dagar (så lås inte in dem i fasträntekonton, långsiktiga aktieplaceringar eller i aktiefonder).
- När du har en buffert som täcker eventuella oförutsedda utgifter (säg på ca 25 000, buffertens storlek är dock helt beroende på hur din situation ser ut, bor du i villa kan den behöva vara större), så kan du tänka på mer långsiktigt sparande (se nästa stycke). För hur du kan tänka på fördelning av sparande i olika sparpotter och sparmål så kan du se detta inlägg.
Hur ska jag spara till semester och andra kostnader som kommer inom 1-2 år?
- Det är bra att spara löpande till semester och andra kända kostnader i framtiden (ex. badrumsrenovering). Ett tips kan då vara att varje månad spara ett visst antal hundrakronor som ska täcka nästa semester (sätt in det på ett eget konto). Sparandet till dessa mer kortsiktiga sparmål bör vara av lägre risk. Så högräntekonto eller korta räntefonder bör vara de tillgångsklasser (sparandetyper) du väljer för dessa sparpotter/sparmål.
Hur ska jag spara för pengar som jag inte behöver de kommande 2-3åren?
- Hur du sparar på längre sikt är naturligtvis individuellt men med längre sikt på investeringen rekommenderar många en högre risk. Med den här sparpotten (sparmål längre än 2-3 år) kan du alltså investera i ex. aktier eller aktiefonder i en ISK eller KAF.
- Det är för de här besparingarna/investeringarna som de flesta inlägg här på bloggen handlar om.
Finns det någon minimumgräns på vad som är värt att spara på lång sikt?
- Nej, varje krona som du kan spara är bra så länge avgifterna inte äter upp ditt sparkapital. Så är ditt sparkapital begränsat (säg under 10 000kr) så skulle många rekommendera att du öppnar en ISK och köper breda aktieindexfonder, ex. globalfonder, USA-fonder, Europafonder och Sverigefonder. Om vilka aktieindexfonder du ska köpa kan du läsa om här.
- Tänk på att spara regelbundet och att sätta av ex. 300kr varje månad i autogiro till en ISK kan bli mycket pengar på sikt.
Lycka till!
DISCLAIMER:
- Kom ihåg att alla investeringsbeslut är dina egna och information på bloggen ska bara tolkas som information och inte som råd eller rekommendationer.
- Varje individ har sin individuella privatekonomiska situation så därför kan inga råd ges till alla utan en individs totala ekonomiska situation och önskningar måste gås igenom för att kunna ge ett råd.
- Det kan också vara så att faktafel har smugit sig in, du är då naturligtvis välkommen att kommentera det så att jag snabbt kan göra en uppdatering.
/Näringslivsnörden
Jag funderar på att köpa aktier och undrar om det är smart att köpa aktier som fallit eller gått ner väldigt mycket?
SvaraRaderaHej Kalle,
RaderaTack för din fråga.
Frågan är ganska komplex och är inte lätt att besvara.
Vanligtvis så sjunker en aktie av någon anledning. Det som är viktigt att skilja på är om nedgången är tillfällig eller beror på att förutsättningarna för företaget och eller branschen har ändrats vilket inte alltid är lätt.
Ta H&M som exempel. Om försäljningen minskar på grund av en modemiss så sjunker troligtvis aktiekursen men är det tillfälligt eller ej? Om modemissen bara gäller en kollektion och du tror att de kommer igen så kan det vara tillfälle att köpa. Om du däremot tror att H&M blivit sämre på att träffa rätt och att detta är ett tecken på att företaget börjar tappa förmågan att följa/leda modet så kan det vara fel att köpa.
När det gäller mer högriskaktier som t.ex. FOE (Fred Olsen Energy) så kan en nedgång bero på både företagsspecifika faktorer och branschspecifika. FOE har behövt lägga en av sina riggar i malpåse och förlorar därmed stort kassaflöde dessutom har hela oljeservicebranschen drabbats hårt av det fallande oljepriset och därmed fallande dagrater på oljeriggar. I det fallet måste du göra en analys dels om du tror om oljepriset och dels vad du tror om FOEs förmåga att kunna hyra ut den rigg de nu har i malpåse.
När det gäller enskilda marknader ex. Ryssland så spelar geopolitiska faktorer in så som västvärldens relationer med Ryssland in. Så din tro om hur denna relation utvecklas i framtiden kommer att ha stor på verkan på om du bör köpa ryska aktier/aktieindex/aktiefonder eller inte.
Tänk dock alltid på att sprida dina risker och att veta vad det är du köper!
Det är väldigt vanligt att speciellt svenska män tar alltför höga risker på aktiemarknaden.
Förhoppningsvis kommer det inlägg framöver här på bloggen i ämnet. Där vi kommer att prata om "dead cat bounce" och om att "fånga fallande knivar"...
/Näringslivsnörden